Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Ilex Crenata (Japanse Hulst) | Fleurdirect.nl

De Ilex Crenata, ook wel Japanse Hulst genoemd, is familie van de hulst die we met Kerst veel gebruiken als decoratie. Toch lijkt de Japanse Hulst eerder op een soort buxus. De plant heeft kleine blaadjes zonder scherpe tanden of rode bessen. In plaats daarvan geeft de plant in de lente kleine witachtige bloempjes. Dat klinkt misschien niet erg bijzonder, maar deze plant is bescheiden van omvang, goed te snoeien, wintergroen én winterhard! De Japanse Hulst is dan ook erg geliefd bij de tuiniers.

Japanse Hulst verzorging

  • Herkomst
  • Standplaats
  • Verzorging
  • Verpotten
  • Gevoelig voor
  • Giftig
Herkomst Japan en Korea
Standplaats Schaduw tot volle zon
Verzorging 1 tot 2x per jaar snoeien
Waterbehoefte Bijgeven bij veel hitte of droogte
Voeding In het voorjaar 1x bijmesten
Giftig De bessen zijn licht giftig voor de mens

Herkomst

Van oorsprong komt de Japanse Hulst uit Zuid- Oost-Azië en dan met name Japen en Korea. Rond 1989 kweekt de Belg Jan Oprins twee nieuwe varianten, de Blondie en de Dark Green. De laatste is later erg populair geworden toen de Buxussen in 2005 massaal werden aangetast door een schimmel uit Engeland. Omdat de Dark Green zoveel op de Buxus lijkt en niet gevoelig is voor de schimmel, wordt het vaak als vervanging gebruikt. Zo is bijvoorbeeld op Paleis Het Loo in 2012/2013 alle Buxussen vervangen voor de Japanse Hulst. Vanwege de dichte bebladering en de gemakkelijke snoei, is de Japanse Hulst ook een populaire plant bij Bonsailiefhebbers (voor meer informatie over de verzorging van de Bonsai-variant, bekijk de plantengidspagina “Bonsai”).

Standplaats

De Japanse Hulst houdt van goed doorlatende grond, dus probeer erg natte grond en kleigronden te vermijden. In de vrije natuur staan de planten meestal op een min of meer beschutte plek. Probeer dus te voorkomen dat de plant in directe noord- of oostenwind staat. Verder groeit de hulst goed op zowel een zonnige als op een schaduwrijke plek. Als de plant eenmaal ergens staat, moet hij zo min mogelijk worden verplaatst.

Verzorging

Water

Na de aanplant kunt u de Japanse Hulst het beste ruim water geven. Op die manier ontwikkelen de wortels zich sneller en kan de plant in het vervolg gemakkelijker aan water komen. Geef ook water als het regent. Het regenwater valt namelijk via de bladeren naast de wortels en komt niet voldoende onder de plant. Als de Japanse Hulst in de volle grond staat, kunt u deze regelmatig water geven zonder bang te zijn voor wortelrot. Wees bij een plant in pot voorzichtiger, want de Japanse Hulst houdt niet van natte voeten.

Voeding

U kunt de Japanse Hulst elk voorjaar een basisbemesting geven, hoewel dit niet noodzakelijk is. De plant is er meer bij gebaat dat de grond luchtig is, zodat de wortels goed kunnen groeien. Dit kunt u doen door de grond af en toe om te woelen of door humushoudende tuingrond door de bodem te mengen.

Snoeien

Wij adviseren de Japanse Hulst 2x per jaar te snoeien; in de vroege zomer en in september/ oktober. Hierdoor blijft de Hulst zich goed vertakken en blijft de haag strak. Bovendien kunt u de plant op dat moment goed in vorm snoeien, want daar is de Japanse Hulst erg geschikt voor. Het snoeien van de Japanse Hulst kunt u beter niet doen bij zonnig weer, omdat de kleine blaadjes dan kunnen verbranden.

Verpotten

De Japanse Hulst wordt over het algemeen in de volle grond in de tuin geplaatst, maar als u de plant toch in een pot wilt plaatsen hoeft u deze niet vaak te verpotten. Gemiddeld heeft de Japanse Hulst om de 4 á 5 jaar een nieuwe pot nodig. Zoek dus meteen een leuke pot uit, waar u jaren plezier van kunt hebben! In de pot heeft de Japanse Hulst humusrijke, goed doorlatende grond nodig. Universele potgrond is daar bijvoorbeeld voor geschikt.

Ziektes

De Japanse Hulst staat bekend om de sterke gezondheid en is bestand tegen veel ziektes en ongedierte. Zo heeft de hulst geen last van schimmelziekte of van vraat door de rups van de buxusmot. Dankzij deze sterke gezondheid zijn (chemische) bestrijdingsmiddelen overbodig.

Giftig

Er zijn verschillende varianten van de Japanse Hulst of Ilex Crenata, zoals de Convexa en Green Hedge, die bessen geven in de zomer. Deze bessen zijn mild giftig voor de mens en kunnen braken en/of diarree veroorzaken.